Rozhodně nejsem ten pravý, abych psal recenzi na Dune, o které jsem vlastně ostudně mnoho, jen kromě toho, že se jedná o významné sci-fi dílo Franka Herberta, nevěděl. Nicméně vám můžu přinést nezaujatý pohled na to, zda se vyplatí tento snímek vidět, popřípadě jít na pokračování tohoto opusu do kina (doporučuji si přibalit červi z XZone… perfektní nápad btw.). Možná nejsem až takový barbar, protože ačkoliv jsem knihu nečetl, viděl jsem hodně let dozadu už nějakou filmovou adaptaci v televizi, ze které si pamatuju tak maximálně boj o život a na smrt o poraženého vodu z těla… a všepohlcující poušť.

Vzhledem k vyčpělosti všemožných „marvelovek“ jsem měl i chuť na něco takového jako je právě Duna, na kterou jsem narazil při projíždění HBO Max a jsem rád, že jsem díky tomu dostal chuť zase zajít do kina, kde je to teď bída a zmar. Ačkoliv první hodina a půl bylo pro mě takové oťukávání a ztrácení se ve všech těch nashromážděných informací, nových výrazů, politikaření, ale při příletu na Arrakis se to zlomilo a já se začal nejen lehce ve světě Duny orientovat a oceňovat film jako celek.

Je vidět, že se na filmu nešetřilo, mísí v sobě kromě sci-fi téměř horrorové a psychologické prvky, k tomu dechberoucí záběry pro nás atraktivního neznámého světa, a tak není důvod nevydržet až do konce ty necelé tři hodiny. Nemějte mi to za zlé, ono ve výsledku mi to připomnělo starý dobrý příběh o boji dobra se zlem. Vzhledem k tomu, že neznám původní předlohu, tak jsem zvědav, co se z Paula vlastně stane, jak moc se vyplní jeho sny o budoucím imperátorovi atd. Cítil jsem z toho všeho Hvězdné války, Halo, Starship Troopers, Mad Maxe, ale to míním jen jako pochvalu. Chválím herecký ansámbl, ve kterém samozřejmě dominuje Timothée Chalamet, který se mi líbil už v roli Wonky, Rebecca Ferguson (Reminiscence), Jason Momoa nebo Javier Bardem. Věřím, že k sobě Duna přiláká nejen fanoušky, ale i ty, co se s Dunou nikdy nesetkali a oba tábory by mohly být spokojené. Honba za kořením, pouštní červi, boje na život a na smrt, jatka, temní enemáci… opravdu se nebudete nudit a mělo by se to líbit i vašim drahým polovičkám. Rozhodně stojí za to vydržet rozvláčnější tempo první poloviny filmu, která vlastně dotváří celkový dojem a atmosféru, kdy se komornost střídá s velkolepostí a zaplétá vás do svého unikátního universa a navíc v atraktivním obalu, kde funguje skvěle řemeslně odvedená práce na polích audiovizuálu, střihu, režie a všech filmových znaků – naprostá symbióza.

Sdílej:
0
Rádi bychom slyšeli váš názor, prosím komentujte.x