Tak toto je jeho tvář, tvář génia, který bude jednou hodně ceněný. Máme tu další téma, tentokrát takové trochu zvláštní a jedná se i o takový profil člověka, kterého tady na tomto blogu musí znát každý. Povíme si o něm a hlavně o jeho práci. Neboť i u nás musí existovat několik lidí, kteří milují Niheiovu práci a já společně s MeGaBiTem se snažíme vám taje jeho práce ještě více zpřístupnit pomocí překladů jeho děl do češtiny a celou jeho dosavadní práci najdete zde na tomto blogu a většinu věcí i přeložených. Pojďme do toho od úplného začátku.

Tsutomu Nihei se narodil roku 1971, je to autor několika mang, pocházející z Japonska. Jeho práce ovlivněná kyberpunkovou kulturou dala podnět k vytvoření velice silného kultu. Zajímavé je, že velká část této komunity pochází z Německa, kam se dostaly jeho práce díky vydavatelství Ehapa. Hlavně jeho díla jako Noise a debut Blame!. Jeho díla jsou samozřejmě známa po celém světě, uveďme např. Francii, Španělsko, Itálii, USA. U nás v České republice se o propagaci jeho děl snažíme hlavně my (LORDHELL & MeGaBiTe), ale i další, musíme poděkovat i např. Kronossovi za jeho překlad či Riko-kun a dalším. Přeložené věci od Niheie najdete na velmi známé stránce o manze – mangacesky.wz.cz (bohužel už nefunkční).

Nejdříve Tsutomu Nihei studoval architekturu, svůj talent prosadil i ve svých dílech s kreslením svých charakteristických monumentálních staveb. To se také stalo jednou z jeho hlavních devíz, které dělají jeho mangu unikátní. Jeho práce jsou většinou černobílé. Nihei je také velkým fanouškem série videoher Halo, jak to sám zmínil v sekci komentářů u Halo Graphic Novel.

(čerpáno z Wikipedie)

Když jsem díky MeGaBiTovi začínal s mangou, tak jsem si jako můj první počin vůbec vybral mangu Noise a hádejte od koho, ano od Tsutomu Niheie. I když vám na toto jméno moc odkazů Google nevyplivne, neznamená to, že by byl Tsutomu Nihei neznámý člověk. Najdete několik fan stránek, fór a zjistíte, že je tu velká početná základna fanoušků a z jeho práce a hlavně z titulu Blame! se vytvořil silný kult.

Svět, který stvořil Tsutomu Nihei se mi líbí po všech stránkách. Nihei je pojem, je to umění. Nejsem fanda do umění, ale tato úžasně nakreslená práce mě dokonale fascinuje, takže když někdo řekne umění, vybaví se mi Nihei. Nihei nám předhazuje svou vizi budoucnosti, kde hlavní roli budou hrát technologie, temnota, obří nedosažitelné korporace, silná vláda, viry a vůbec to nejsou světlé zítřky. Nihei je velice originální, pokud byste si měli něco s neznalostí jeho práce představit, tak si představte např. dalšího velice známého umělce H. R. Gigera. Některé stavby vám budou připomínat i třeba Asylum ze hry ShadowMan. A pokud jinou hru, tak třeba Dark Seed, na který jsem si taktéž vzpomněl při pročítání jeho několika věcí.

Věřím tomu, že jednou bude Nihei hodně ceněn, je to jeden z mangaků, ano. Ale nejsou to pouhé mangy, kterých znáte stovky. Syrové prostředí, kde nenajdete kousek zeleně, působící až depresivně, ale při tom se vám to hrozně líbí. Můžete patřit do dvou skupin. Do jedné, která Niheiovi nikdy nepříjde na chuť, anebo do druhé, která bude Niheie uctívat, žrát jeho práci. Obyčejná manga to není ani z pohledu příběhu, Niheiův svět a příběhy charakterů v různých mangách jsou většinou dost těžko pochopitelné a jediný, kdo je snad může chápat je sám Nihei. Ale může to být i záměr, musíte i při pročítání jeho děl trochu zapojit svou představivost. A příběh není vůbec u Niheie důležitý, důležité je vnímání úchvatné kresby, která snad opravu nemá obdoby. Budete žasnout nad stránkami a až se někdy k nim budete vracet, budete žasnout znovu.

Příběh by ani nemusel být, stačilo by vše pojmout jako artworky a jen se kochat. Niheiovi tituly nejsou moc ukecané, hlavně se snaží vás Nihei zaujmout atmosférou a na ní mají slova v bublinách asi ten nejmenší vliv. Nihei podle mě pojímá svá díla hodně vážně a snaží se, aby vše bylo perfektní. Tím se taky liší od ostatních mangaků, jediné, co mu může tak někdo vyčítat je, že se v dílech málo mluví, nebo tomu nerozumíte. Ale jinak nemůžete nikdy říct, že tohle je hrozná s*ačka.

Někdy bych chtěl se ještě víc dostat do Niheiova světa, mít nějaký jeho úchvatný artwork tady na stěně v obřím formátu. A hlavně bych si přál, aby jeho práce stále pokračovala. Musíte se Niheie naučit, zamyslet se, snažit se porozumět, ponořit se do jeho světa a pak se na to budete dívat ještě jinak…

Ješte než se tedy pustíme k rozebrání jeho děl, tak ještě něco málo, co je o něm mně známo. Možná to ani nevíte a já ani moc překvapen nejsem, tak Tsutomu Nihei byl původně architekt, bylo to snad znát, když se podíváte na ty stavby v jeho dílech, informaci víme díky této STRÁNCE. Někdo šikovný dokonce vytvořil videa z jeho mang, uvádím zde některé příklady – všímejte si hlavně Niheiového stylu, zbytek si dohledejte na YouTube.

O Niheie by teď mohl být ještě více zvýšený zájem díky videím z připravované hry Dead Space, které hodně připomínají Niheie a rozhodně nejsem sám, kdo si to myslí. Podívejte se na jedno z nich, hned mám o hru větší zájem, škoda, že mi nepůjde :).

Pokud jde o naše překládání, věřil bych, že kontaktovat mistra, tak by byl rád, že jeho dítka překládáme :). A před už opravdu připravovaným rozebráním děl ještě pár zajímavých odkazů, sice zde v tomto článku máte vše při jednom, ale pro fanoušky…

https://lordhell.cz/ – musím uvést i sebe ano :D, najdete tu recenze jeho děl a také jsem překladatel 🙂 a samozřejmě toto jedno velké sourhné info…
http://megabite.sk/ – díky MeGaBiTovi máte mangu ve finální podobě, jemu posílejte díky za editaci, nehledě na to, že se postaral o korekturu :D. I na jeho stránce naleznete recenze na Niheiova díla
http://en.wikipedia.org/wiki/Tsutomu_Nihei – stránka, ze které jsem čerpal, zkrátka Nihei na Wikipedii
http://nihei.ensngre.net/ – fansite listing
http://heeen.de/blame/ – fórum hlavně o Blame!, ale vůbec o Niheiovi všeobecně
http://www.blamesphere.de/ – známá německá fan stránka
Zakupte si Niheiovu práci na Amazonu

Niheiova díla

Mimochodem všechna jeho díla jsou docela těžko dostupná a jejich hodnota se velmi cení.

Abara – tajemné Gauny, naše první větší dokončené přeložené dílo od Niheie.

Abba – krátký oneshot, který jsme také již přeložili.

Biomega – Akční kyberpunková manga, na světě už jsou 4 volume a my v poslední době pracujeme na jejím překladu, jedná se o skvělou atmosferickou věc.

Bitch’s Life – tuhle věc jen tak nenajdete, jedná se o eroticky laděnou ilustrační knihu pod taktovkou Yasushi Nirasawy, na které se podílelo několik autorů, Nihei jen málo kousky, které najdete i v artbooku Blame! And So On.

Blame – oneshot, který byl součástí mangy Noise, prototyp příběhu pro pozdější hit Blame!

Blame! – nejznámější Niheiovo dílo čítající 10 volume. A zřejmě existuje asi i nějaká anime verze, recenze brzy na mém blogu, stejně tak vám slibujeme s MeGaBiTem, že dotáhneme překlad tohoto díla do konce po Riko-kun. Nejdříve se ale chceme zaměřit na dokončení Biomegy.

Blame!² – sequel k původnímu Blame! Celobarevný 16ti stránkový oneshot. Rádi bychom se postarali o překlad, ale japonsky vážně neumíme.

Blame Academy! – spin-off pro originální Blame! Jedná se o parodii různých charakterů z původního Blame! odehrávající se ve školním prostředí. Zatím byly publikovány 3 kapitoly.

Blame! And So On – větší info na konci tohoto rozsáhlého tématu.

Dead Heads – první případ se zrušenou sérií, veliká škoda, info najdete tady dole po popisu Niheiových děl, samotné náhledy Dead Heads v artbooku Blame! And So On.

Digimortal – docela rozsáhlý oneshot, o jehož překlad jsme se také již postarali.

Halo: Breaking Quarantine – něco pro fanoušky Halo,  překládat není ani moc co, recenze snad brzo na lordhell.cz, samotný download na Kocogelu. Děkujte MeGaBiTovi.

NSE: Net Sphere Engineer – věc, o které také již brzy uslyšíte. Brzy v češtině na MČ a Kocogelu, stejně tak recenze tady a na megabite.sk. Jedná se o sequel k Blame!

NOiSE – má první manga, první setkání s Niheiem, vůbec nemáme, co se týče překladu s Noise nic společného.

Sabrina – věc, o které se ani nepíše na Wikipedii.

Wolverine: Snikt! – A 5 issue limited series of the X-men character Wolverine; 1 volume published 2003 by Marvel Comics. (nechce se mi překládat 🙂 Naleznete na Kocogelu. Recenze coming soon, opět nemáme s překladem nic společného, díky posílejte Keramovi.

Winged Armor Suzumega – krátký oneshot o velkém boji nějakých kyberpseudohmyzáků.

Zeb-Noid – o překlad jsme se postarali my, naleznete někde kolem.

Slíbil jsem vám menší info o této velice podařené věci, kterou jsem hledal opravdu dlouho! Jedná se o povinnost pro všechny fanoušky, zde nenajdete nějaké příběhy, jedná se o Artbook, čili artworky hlavně se týkající hitu Blame! Hodně artworků bych si vybral a hned si je dal na zeď. Tady opět se na vás bude hrnout genialita mistra Niheie ze všech stran. Artbook je opravdu rozsáhlý a se vším všudy má 186 stran. Na začátek se podíváme na “niheiovskou” verzi Wolverina. A věděli jste například, že měl Nihei, co do činění i s Hellboyem, nebo Matrixem? Je to parádní věc, chci víc Niheie! A potom hafo artworků a nákresů z Blame! Fanoušci budou v sedmém nebi. Covery Blame! taky stojí za to. Nechybí ani Noise, naleznete tu i Niheiova díla, která byla součástí Bitch’s Life. Megalomania – to je paráda, opět to nechci překládat, tak jen – ” Architectural works of various buildings and of what the artist views the city of Tokyo may look like in the future.” Skvělé, že? A následujou teda obrázky ze zrušeného Dead Heads, škoda, škoda. Máme tu i menší příběh, že by nějaká souvislost s N5S virusem pro Biomegu? Ještě dodám, že artbook pochází z roku 2003. A to je vše s exkurzí do Niheiova vesmíra, doufám, že jste aspoň trochu moudřejší a už víte s kým máte tu čest.

Sdílej:
0
Rádi bychom slyšeli váš názor, prosím komentujte.x